MBM ARCHITEKCI

pracownia architektoniczna

1/

bliźniak przy Lęborskiej

Projekt domu jednorodzinnego i budynku usługowego w zabudowie bliźniaczej

lokalizacja: ul. Lęborska, Poznań
powierzchnia użytkowa: 359,5m2
projekt: maj 2017
projektant: MBM architekci
faza projektu: koncepcja
inwestor: prywatny

budynki usługowe
domy jednorodzinne
projekty
o projekcie

Przedstawiamy najnowszy projekt stworzony przez naszą pracownię – projekt domu jednorodzinnego i budynku usługowego w zabudowie bliźniaczej przy ul. Lęborskiej w Poznaniu. Koncepcja projektowa zakładała zbudowanie dwóch budynków, na dwóch działkach o pow. 467 m2 każda. Działki mają klasyczny układ prostokątny, z wjazdem z ulicy od strony północnej. Głównym założeniem było stworzenie spójnych pod względem formy, ale nie identycznych ze względu na funkcje obiektów. Różne przeznaczenie powoduje inne myślenie o pomieszczeniach, otworach okiennych i elewacjach. W każdym budynku mieszczą się po dwa lokale – w prawym dwa mieszkania zaś w lewym dwa lokale użytkowe przeznaczone pod gabinety lekarskie i kosmetyczne.

Budynek mieszkalny – lewy

Do budynku wchodzimy od strony ulicy. Przedsionkiem jest tutaj klatka schodowa, z której wchodzi się bezpośrednio do kwadratowego przedpokoju. Na lewo od wejścia znajduje się duża łazienka z ciekawie zaplanowana przestrzenią na pralkę i kocioł grzewczy. Obok wydzielona jest szafa gospodarcza na drobne AGD. W przedpokoju znajdują się również wejścia do dwóch sypialni. Na prawo od wejścia przechodzimy przez krótki korytarz z szafą na odzież wierzchnią. Projekt domu uzupełnia obszerny salon z wydzieloną kuchnią. Pomieszczenia otwierają się na taras za pomocą ogromnych, przesuwnych drzwi balkonowych. Taras jest w tym przypadku przedłużeniem salonu, który można w pogodne dni włączyć w przestrzeń mieszkania. Na piętrze zaprojektowaliśmy identyczne mieszkanie z balkonem w loggii, który podobnie jak taras poniżej, również może służyć jako dodatkowa przestrzeń salonu.

Budynek usługowy – prawy

Podobnie jak w sąsiednim domu, tutaj również klatka schodowa stanowi przedsionek do lokali użytkowych. Parter został zaprojektowany pod gabinet podologiczny, stąd inne rozwiązania niż na piętrze. Wchodzimy do obszernego hallu z wydzieloną recepcją. Po prawej stronie swoje miejsce znalazły toaleta dla osób niepełnosprawnych oraz główny gabinet. Recepcja połączona została z pomieszczeniem socjalnym oraz wc dla personelu. Idąc dalej w głąb lokalu mijamy po prawej stronie sterylizatornię, wymaganą w tego typu lokalach. Na końcu korytarza znajdują się dwa duże gabinety zabiegowe. Aby doświetlić nieco korytarz, na jego zakończeniu zaproponowaliśmy ścianę z mlecznego szkła, która pośrednio doświetli światłem naturalnym tę przestrzeń. W przeciwieństwie do domu, piętro w tym budynku nieco różni się od parteru. W dużej mierze przez brak sterylizatorni na tym poziomie, udało nam się zlokalizować trzy gabinety obok siebie. Część socjalna oraz sanitarna przerzucone zostały na drugą stronę wraz z toaletą ogólną.

 Forma i elewacja

Jak na początku wspomnieliśmy, jedną z najważniejszych wytycznych było stworzenie dwóch połówek bliźniaka o spójnej formie. Projektowanie tradycyjnie rozpoczęliśmy od ustawienia pomieszczeń. Z analizy wynikało, że aby otrzymać optymalne rozmieszczenie pokoi i gabinetów, klatka schodowa musi być zlokalizowana jak najgłębiej w budynku. Takie wycofanie w stosunku do elewacji frontowej umożliwia umiejscowienie wejść do lokali jak najbliżej środka. Dzięki temu możliwe staje się strefowanie pomieszczeń – w budynku mieszkalnym rozdzielenie strefy dziennej od nocnej (salonu z kuchnią od sypialni); a w lokalu użytkowym strefy wejściowej z poczekalnią od gabinetów. Cofnięcie klatek schodowych spowodowało również podzielenie budynków od strony frontowej oraz wyeksponowanie stref wejściowych.

MBM architekci

etapy projektowania – front

MBM architekci

etapy projektowania – tył

Tak ukształtowaną ciemną bryłę postanowiliśmy ozdobić dwoma jasnymi „wstęgami” otaczającymi budynek. Dla uzyskania lekkości białe wstęgi zaczęliśmy wycinać w miejscach, w których planowaliśmy wstawić okna. Elewacja frontowa została potraktowana minimalistycznie, ze względu na jej ukierunkowanie na północ. W tej części znajdują się łazienki, które doświetlone zostały niewielkimi oknami. Dzięki temu elewacja od strony ulicy zdominowana jest bielą delikatnie potraktowanych ekranów, czyniąc z niej elegancką, współczesną fasadę. Ściany od stron wschodniej i zachodniej postanowiliśmy trochę mocniej powycinać, dając sobie miejsce na dowolne rozmieszczenie dużych okien w postaci portfenetrów. Z początku lekko ociężałą elewacją ogrodową, odchudziliśmy za pomocą loggii w części mieszkalnej. Taki zabieg spowodował, że mieszkania zyskały kryte tarasy i dodatkową osłonę przed zbyt dużym nasłonecznieniem. Ogromne okna balkonowe dodają lekkości i wystarczająco doświetlają wnętrze. Okna do gabinetów zaprojektowaliśmy z postaci szerokich pasów co dodatkowo rozciągnęło nam optycznie bryłę. Ostatnim elementem było zaprojektowanie ciekawej i funkcjonalnej stolarki okiennej i drzwiowej.